Otyłość to choroba cywilizacyjna, która aktualnie jest problemem na skalę globalną. Ta niepokojąca tendencja w najmniejszym stopniu dotyczy społeczeństw krajów afrykańskich i południowoazjatyckich. Przyczyn nadwagi i otyłości można upatrywać w:

  • nieprawidłowym odżywianiu,
  • siedzącym trybie życia,
  • braku aktywności fizycznej,
  • stresie,
  • zażywanych lekach,
  • genetyce,
  • procesach biologicznych mających miejsce w organizmie.

Głównym objawem otyłości jest występowanie nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej prowadzącej do ponadnormatywnego wzrostu masy ciała. Podejmując się walki z dodatkowymi kilogramami należy stosować odpowiednią dietę obejmującą posiłki o zmniejszonej kaloryczności oraz aktywność fizyczną zwiększającą zużycie energii. Trzecim orężem w tej walce mogą się stać suplementy, wśród, których ważne miejsce zajmują preparaty zaopatrzone w substancje przyspieszające proces spalania tłuszczu w zamian za energię cieplną.

Termogeniki, bo tak nazywane są te substancje, dostarczone w pożywieniu wywołują proces termogenezy poposiłkowej, która zwiększa wydatek energetyczny w ustroju. Do termogeników zalicza się m.in.:

GARCINIA CAMBOGIA

Jest to roślina występująca naturalnie w Indonezji. W Polsce znana jest pod nazwą tamaryndowiec malabarski. Jej żółte owoce, mające jedynie 5 cm średnicy, maksymalną dojrzałość osiągają między czerwcem a październikiem. Wyciąg z tych owoców cechuje się właściwościami wykorzystywanymi przez producentów preparatów polecanych osobom starającym się schudnąć.

Szczególnie cennym składnikiem tamaryndowca, a dokładnie skórki z jego owoców, jest kwas hydroksycytrynowy (w skrócie HCA). Znajdujący się także w pomarańczach i cytrynach HCA działa w organizmie na poziomie komórkowym. Prowadzi on do powstania związków ketonowych odpowiedzialnych za tłumienie łaknienia.

HCA poza hamowaniem apetytu:

  • przyspiesza spalanie tłuszczów,
  • może poprawiać wydolność organizmu w trakcie ćwiczeń,
  • hamuje lipogenezę
  • spowalnia przemianę węglowodanów w tłuszcze,
  • znacznie obniża poziom „złego” cholesterolu.

GUARANA

Jest to gatunek pnącza, które znaleźć można w Ameryce Południowej i Środkowej. Indianie używali guarany, uważanej za dar od boga, jako lekarstwa na problemy jelitowe i sposób na poprawę sił witalnych. Tymczasem obecnie kojarzona jest jako składnik smakowo-zapachowy w napojach i słodyczach oraz składnik suplementów odchudzających.

Aktywnym składnikiem guarany jest znana wszystkim kofeina, której stężenie może sięgać nawet 7%. Rodzi się zatem pytanie, co różni guaranę od kawy, która również jest źródłem kofeiny?

  • Po pierwsze: guarana zawiera, aż 4 razy więcej kofeiny niż ziarno kawowca.
  • Po drugie: kofeina z guarany jest wchłaniania przez przewód pokarmowy znacznie wolniej niż ta z kawowca, przez co działa o około 6 godzin dłużej.

Wykazano, ze preparaty wzbogacone wyciągiem z guarany:

  • hamują apetyt,
  • zwiększają spalanie tkanki tłuszczowej,
  • wspomagają efektywność i wydajność treningów.

Pomimo wszystkich pozytywnych skutków wynikających ze stosowania guarany należy uważać by nie przedawkować preparatów, w których znajduje się wyciąg z tej rośliny. Stwierdzono, że nadmierne stosowanie kofeiny z guarany, podobnie jak tej z ziaren kawowca, może objawiać się bezsennością, lękami, problemami żołądkowymi, przyspieszoną akcją serca.

 

Udostępnij